marți, 31 ianuarie 2012

Roşia Montană


Romania a pierdut in perioada 1952-1960 printr-o firma sovieto-romana cea mai mare rezerva energetica a tarii, 17.288 tone de uraniu. Gheorghe Gheorghiu-Dej s-a suparat foc, pentru ca sovieticii  nu ne-au dat noua, utilaje pentru extragerea uraniului.

   Politicienii de astazi vor sa dea unei firme canadiano-romane cu actionariat american, zacamintele de metale rare si pretioase de la Rosia Montana in schimbul locurilor de munca.(praf aruncat in ochi) Participatia Romaniei in aceasta firma este de doar

20% si risca sa ajunga al 0,6% in urma ultimei majorari de capital, la care actionarul roman nu a putut participa. Statul urmeaza sa suporte cheltuielile de intretinere a barajului si a sistemelor de captare, monitorizarea emisiilor de acid cianhidric, pompare si tratare a apei pe o perioada nedeterminata, estimate la 12 milioane de euro anual.)


Statul roman ar primi 4% redevente pentru aur si argint. Presa vorbeste despre majorarea acestui procent la 6% prezentata ca o negociere reusita, fara se spuna ca in tari ca Africa de Sud redeventele pentru metale pretioase sunt de minim 20%.



   In cele 200 de milioane de tone de minereu care se doresc a fi procesate cu cianuri la Rosia Montana, se estimeaza a fi 1,5 grame de aur pe tona de minereu si 11, 7 grame de argint pe tona. Daca nu vi se pare o exploatare rentabila aveti dreptate! Motivatia pentru acest proiect sta in metalele rare care insotesc zacamintele de aur. Vanadiu - 2500 grame pe tona,  arseniu - 5000 grame pe tona,  titan - 1000 grame pe tona,  molibden - 10 grame pe tona, nichel - 30 de grame pe tona, crom - 50 grame pe tona, cobalt - 30 grame pe tona, galiu - 300 grame pe tona, germaniu - 20 grame pe tona, wolfram, molibden etc.



   Daca punem aceste resurse in context mondial, epuizarea resurselor de energie si nevoia dezvoltarii energiilor regenerabile, a panourilor fotovoltaice si turbinelor eoliene, descoperim ca prima criza cu care se va confrunta lumea nu va fi cea petroliera ci a metalelor neferoase.


Galiu, spre exemplu, care se gaseste la Rosia Montana in cantitati de 300 de ori mai mari decat aurul, este folosit in fabricarea panourilor fotovoltaice si pretul actual este de 900 de dolari pe Kg.  Utilizarea lui va creste pe masura ce tehnologiile vor fi perfectionate si rentabilitatea energiei solare va creste cu scumpirea petrolului.



   26% din resursele de cupru extractabil din scoarta Pamantului s-au pierdut deja in gropi de gunoi. Inchiderea minei de cupru de la Rosia Poieni pentru a se face loc RMGC  a dus la disponibilizarea a sute de muncitori, de care oficialii Gold Corporation nu isi aduc aminte cand fac calculele locurilor de munca.



   Din anumite informatii, in contractul de concesiune secretizat se spune ca orice metal in plus recuperat intra in beneficiul celui care exploateaza zacamintul. Falsa desecretizare trambitata de Traian Basescu nu a facut lumina asupra acestui aspect.



Parlamentul European a cerut Comisiei Europene interzicerea acestei tehnologii de minerit pana la sfarisitul anului 2011. Aduceti-va aminte de accidentul de la Baia Mare de acum 10 ani. Ungaria l-a considerat cea mai mare catastrofa dupa Cernobal. Statul roman are de platit circa 200 de milioane de dolari despagubiri.



  La Rosia Montana ar urma sa se foloseasca aproximativ 1.561.000 tone substante periculoase, dintre care 84.000 tone de cianura in cea mai mare cariera cu crater deschis din Europa si cel mai mare baraj, inalt de 185 m. Ganditi-va la efectele pe care un posibil accident le-ar avea asupra Deltei Dunarii, un ultim bastion european pentru protejarea biodiversitatii.



   Rosia Montana este unul dintre siturile cele mai bogate in


resurse de patrimoniu cultural ale Romaniei, cuprinzand intr-un teritoriu intins pe cca. 650 ha 50 monumente istorice clasate, dintre care 7 desemnate ca monumente de valoare nationala si universala. De asemenea, patrimoniul cultural de la Rosia Montana este recunoscut si prin Planul de Amenajare a Teritoriului National.



   Acest statut juridic de protectie plaseaza Rosia Montana inaintea multor orase ,prin numarul si valoarea monumentelor istorice si pe primul loc intre asezarile rurale ale Romaniei.   Conform legii, protejarea si punerea in valoare a acestor valori instituite reprezinta lucrari de utilitate publica, de interes national.



   Academia Romana, Casa Regala, ICOMOS (Comitetul International al Monumentelor si Siturilor), ca organizatie expert a UNESCO, Ad Astra, Alburnus Maior, ONG-uri din Romania si internationale, numerosi experti, institutii, studenti si cercetatori români din strainatate (RSSA, LSRS) recomanda si sustin includerea Rosiei Montane În Patrimoniul UNESCO.



   Constatam ca rusinea de a fi roman si lipsa de reactie a romanilor in fata nedreptatilor a fost indusa de aceleasi televiziuni care astazi sunt complice la cel mai mare jaf din istoria poporului roman.



   Va aflati printre putinii care au rezistat campaniei de dezinformare in care au fost angajate televiziunile, de aceea  va solicitam implicarea nu doar ca simplu semnatar, ci ca militant, sa faceti cunoscut adevarul despre proiectul minier de la Rosia Montană.



Preluat dintr-un spam (mail).






umorul este exclus




duminică, 22 ianuarie 2012

Satira în catrene

Colibacilul din castravete - fals bau-bau

Toţi grădinarii-s ruinaţi;
Prin vest, pe sub eucalipţi,
Din castraveţii atârnaţi,
Se-aleg cu morcovii... înfipţi!

„Epigrama e un strănut literar!” G. Călinescu

Un strănut ca epigrama
Răspândeşte-n jur viroza,
Până mor… de râs - chiar drama,
Tragedia şi... nevroza!

Acidul - ac/etic                                       

La şcoală, am băut cerneala,
Mâncat-am creta - toată gama.
Pe veci, m-a ulcerat acreala:                        
Bacilul este… “Epigrama”! 

miercuri, 18 ianuarie 2012

Handicapuri social-politice

Protestatarul şi jandarmul

Gaze-mi dă, bastoane-n spate
Şi mă-mpinge în rigole...
Am să ripostez, măi frate!
(Că de-abia mâncai... fasole.)


















duminică, 15 ianuarie 2012

Dureri cronice acutizate spontan

Autorizaţie pentru spontaneitate (epigramă)

De luni voi cere-audienţă,
Spre a obţine aprobare
De la primar, cerând clemenţă:
"Mă laşi să urlu... ce mă doare?!"

Asumări guvernamentale sub acoperire

Sunt familie acum -
Într-un sânge la protest -
Şi jandarmii-fraţi din drum,
Prin neasumat incest!

vineri, 13 ianuarie 2012

Avatarurile limbii române

17 februarie 1993: după această dată, Limba Română a intrat in comă uşoară.
12 iulie 2005: de la această dată, LIMBA ROMÂNĂ este în comă profundă – indusă.

1). În 1993 „î” şi „â” - deşi cei doi lingvişti (reali) ai Academiei


nu sunt de acord (mai precis, unul votează contra

 şi celălalt se abţine) – sunt… bulibăşite în aşa hal, încât specialiştii din centre universitare de forţă (Iaşi, Cluj, Timişoara şi, palid, Bucureşti) rămân consternaţi.

Argumentul invocat – de exemplu, pentru „sunt” în loc de „sînt”, era că ultimul ar putea fi de origine slavă, deci impus de epoca stalinistă.

Aberaţie totală. Încă din anii ’20, ai secolului trecut, mari oameni de litere îl foloseau şi încă nu apăruse comunismul pe la noi. Doar latinomanii l-au scos în faţă pe „sunt”, încă din anii 1800, tributari opiniei că limba română a evoluat din latina… cultă.

Sintetizând problema lui „î” (pentru că argumentele – eventual matematice, la rece, sunt numeroase) s-a „măsurat” că numai în cca 30% din cuvinte „î” provine din „a”, în restul, de aprox. 70% „î” provine din cuvinte care nu conţineau litera/sunetul în locul respectiv (provenind din „ă”).

Mai mult - din cele 30% , ce conţin „â” - numai jumătate (deci 15% - per total) sunt cuvinte de origine latină.

Deci argumentul demonstrării latinităţii prin asta este, cel puţin, pueril, dacă nu absurd.



2). În 2005, Măria sa, Eugen Simion, adună o „gaşcă” de „specialişti”, care, într-un an (aţi auzit bine, 1 an) „elaborează” un nou DOOM (atât merita sărmana LIMBĂ ROMÂNĂ).A fost lansat… discret!!! Ce au vrut să demonstreze, numai Dumnezeu ştie… şi Ei.

Putem suspecta că au vrut să… subtilizeze limba română, s-o eleveze, s-o facă mai… competitivă (versus „CE” sau „CINE”)?! Lucifer ştie - sigur - şi el ceva!

Laconic exprimându-mă, au buli/băşit-o - din nou! Fiţe de „specialişti” ai lu’ Peşte!

Şi iarăşi profesioniştii din academie n-au fost de acord. Centrele universitare pilot, cu pondere în cercetarea academică de specialitate, n-au fost de acord şi n-au fost băgate în seamă. Ciracii lui Simion (el însuşi un diletant în ortografie, ortoepie si gramatică) au clocit şi avortat DOOM 2.

Argumentul băgat pe gâtul exegeţilor a fost… uzul limbii, dat de populaţie.

Subţirel, întrucât uzul ar trebui legiferat academic de… cărturari.

Dacă, prin absurd, dintotdeauna, uzul ar fi fost implementat de omul de rând, limba română (şi oricare alta) ar fi fost, cel mult, un… dezastru.


Mai mult, bietul român, de rând, şi chiar mediu instruit, se încurcă rău în noile variante şi îmbârligături (şi de abia ingurgitase pospaiul de gramatică).
Închei comentariul, dar scandalurile din academie (legate de limbă şi în general de cultură) continuă şi vor continua. 


Dumnezeu să-i odihnească pe Al. Graur, Mioara Avram şi alţi gardieni ai limbii române! Îi rugăm să nu se… răsucească în morminte!




duminică, 1 ianuarie 2012